Liveblog | ‘Bloedige Russische aanvallen zijn wraak voor Koersk’ (2024)

  • Biden zegt toe: meer luchtafweer naar Oekraïne
  • Oekraïne meldt doden na aanval Rusland op Lviv, bij Poolse grens
  • Oekraïense buitenlandminister Koeleba dient ontslag in

14:20

Oekraïne en Ierland tekenen bilateraal akkoord

Oekraïne heeft een bilaterale overeenkomst met Ierland ondertekend, aldus president Zelensky. 'Ik wil mijn speciale dankbaarheid uitspreken aan Ierland voor de gezamenlijke inspanningen bij het ontmijnen van ons land - dit redt echt talloze levens', zei hij. 'We zullen natuurlijk blijven samenwerken om de veerkracht van Oekraïne, Ierland en heel Europa te versterken, ook op gebieden als cyberveiligheid', voegde hij eraan toe.

13:48

Zelensky vindt dat Oekraïne 'nieuwe energie' nodig heeft

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land toe is aan 'nieuwe energie'. Hij is momenteel bezig met de grootste personeelswijzigingen in het kabinet sinds de Russische invasie 2,5 jaar geleden begon. 'We hebben vandaag nieuwe energie nodig', aldus Zelensky vandaag tegen media. 'Deze stappen zijn uitsluitend gericht op het versterken van onze staat op verschillende gebieden.'

Zes toppolitici dienden gisteren hun ontslag in. Parlementariërs hebben vandaag ingestemd met het vertrek van een vicepremier en drie ministers. Deze ministers waren verantwoordelijk voor de defensie-industrie, justitie en milieu. Buitenlandminister Dmytro Koeleba diende vandaag zijn ontslag in. Zijn verzoek is nog niet behandeld en dat gaat volgens parlementariërs ook niet meer gebeuren vandaag.

12:15

Noorwegen geeft geld voor aankoop drones voor Oekraïne

Noorwegen heeft geld bijgedragen voor de aankoop van drones en de versterking van de Oekraïense luchtverdediging. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie heeft Noorwegen 53 miljoen dollar gedoneerd aan het door de Britten geleide internationale fonds voor Oekraïne.

11:29

‘Bloedige Russische aanvallen zijn deels vergelding voor Oekraïense invasie Koersk’

Na de bloedige Russische aanval gisteren op de Oekraïense stad Poltava waarbij 51 doden vielen, heeft Rusland vandaag het centrum van Lviv aangevallen. 'Dat gebeurt bijna nooit, dat is best een schok', zegt Oekraïne-correspondent Chris Colijn. Bij de aanval kwamen 7 burgers om waaronder 3 kinderen, volgens Colijn is het deels een vergelding voor het Oekraïense succes in Koersk.

10:45

Ierse premier bezoekt Oekraïne

De Ierse premier, Simon Harris, is vandaag in Kyiv om de steun van de EU voor Oekraïne en zijn toetreding tot het blok te bespreken, evenals de specifieke steun voor de inspanningen van het land om kinderen die naar Rusland en Belarus zijn ontvoerd, terug te sturen. Hij zal een ontmoeting hebben met Volodymyr Zelenskiy en de premier, Denys Shmyhal, en zal de aanvraag van Kyiv voor het EU-lidmaatschap en andere kwesties bespreken. Harris zal ook een bilaterale steun- en samenwerkingsovereenkomst met Oekraïne ondertekenen waarin steun wordt toegezegd voor 'zo lang als nodig is'. Ierland, dat politiek neutraal is in een oorlog, draagt bij aan de EU-financiering van Oekraïne, maar het geld is gereserveerd voor niet-dodelijke activiteiten zoals het opruimen van landmijnen.

09:45

Kremlin: Rusland herziet nucleaire doctrine

Het Kremlin heeft vandaag gezegd dat Rusland zijn nucleaire doctrine aan het aanpassen is, meldde Reuters. Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin gaf aan dat de herziening van de nucleaire doctrine zich in een vroeg stadium bevond. De woordvoerder zei dat de huidige spanningen zorgvuldig zouden worden geanalyseerd en vervolgens de basis zouden vormen voor voorgestelde wijzigingen. Hij koppelde de beslissing aan de "dreigingen" die door het Westen worden gecreëerd.

09:10

Poetin bespreekt gasleveringscontract met Servische vicepremier

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij van plan is om een gasleveringscontract met Servië dat in maart 2025 afloopt te bespreken met de Servische vicepremier Aleksandar Vulin.

Poetin heeft een ontmoeting met Vulin op het Oostelijk Economisch Forum in de verre oostelijke havenstad Vladivostok in Rusland.

08:38

Oekraïense buitenlandminister Koeleba dient ontslag in

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft vandaag zijn ontslag ingediend, meldt de voorzitter van het parlement. De stap komt in aanloop naar wijzigingen in het kabinet. Gisteren kondigden al meerdere ministers en vicepremiers hun vertrek aan.

De ingediende ontslagen moeten nog worden behandeld door het parlement, meldt voorzitter Roeslan Stefantsjoek. President Volodymyr Zelensky kondigde dinsdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap veranderingen aan om de overheid te versterken, waaronder in het personeelsbestand. 'De herfst zal uiterst belangrijk zijn en onze instellingen moeten zo worden gestructureerd dat Oekraïne alle resultaten kan behalen die nodig zijn', zei hij.

06:50

Oekraïne meldt doden na aanval Rusland op Lviv, bij Poolse grens

Rusland heeft raketten en drones afgevuurd op Kyiv en de westelijke Oekraïense stad Lviv, niet ver van de grens met NAVO-lidstaat Polen, meldt het Oekraïense leger. Bij de aanvallen op Lviv zijn zeker twee doden gevallen en zeventien mensen gewond geraakt, meldt gouverneur Maksym Kozytsky op Telegram.

Verschillende gebouwen in Lviv zijn beschadigd en in brand gevlogen. Onder het puin bevinden zich mogelijk nog andere slachtoffers, aldus Kozytsky.

05:47

Biden zegt toe: meer luchtafweer naar Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft beloofd Oekraïne meer luchtafweersystemen te sturen na de Russische aanval op de Oekraïense stad Poltava, waarbij volgens Kyiv minstens 51 mensen omkwamen. Ook vielen er ruim tweehonderd gewonden.

'Ik veroordeel deze verwerpelijke aanval in de sterkst mogelijke bewoordingen', zei Biden in een verklaring, eraan toevoegend dat de Oekraïners kunnen rekenen op de levering van 'de luchtverdedigingssystemen en -capaciteiten die ze nodig hebben om hun land te beschermen'. Rusland vuurde gistermiddag ten minste twee ballistische raketten af op Poltava, een stad in het noordoosten van Oekraïne. Daarbij werd een militair instituut geraakt.

05:43

Meer Oekraïense ministers stappen op

Twee Oekraïense vicepremiers, Olha Stefanisjyna en Iryna Veresjtsjoek, hebben hun ontslag aangekondigd. Stefanisjyna is verantwoordelijk voor de Europese integratie van Oekraïne, en Veresjtsjoek voor het vluchtelingenbeleid. Gisteravond werd al bekend dat drie andere ministers zouden vertrekken. Het gaat onder anderen om Oleksandr Kamysjin, die toezichthouder was van de binnenlandse wapenproductie. Ook de ministers van Klimaat en Justitie kondigden hun vertrek aan.

De verwachting is dat nog meer ministers vertrekken en dat er een grondige herziening komt van het Oekraïense kabinet. In zijn dagelijkse videotoespraak zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zelf dat er veranderingen aankomen om de overheid te versterken.

Liveblog | ‘Bloedige Russische aanvallen zijn wraak voor Koersk’ (1)

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.

Liveblog | ‘Bloedige Russische aanvallen zijn wraak voor Koersk’ (2024)
Top Articles
Dr. Jones D.O. Springfield PA
Dr. Lisa C Jones, Internal Medicine, Springfield PA
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Kcwi Tv Schedule
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6429

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.